www.vestvarden.com


OM OSS, HAGEDAMMEN, HUSET OG VÅRE FIRBEINTE VENNER.

mailstartside

 

 ÅR 2010

       

JANUAR 2010

2. januar. Is på dammen.

3. januar. Snøen er begynt å legge seg på dammen.

7. januar. Ennå mer snø og det er kaldt, Åpen råk i isen rundt skimmeren og koiene svømmer rolig rundt.

Hundene elsker snø og vil gjerne være ute. Her står Ninni, Rikke og Pam bak gitteret, de vil gjerne ut å leke med pommene på den snødekte plenen.

Pommene har det kjempegøy i snøen.

Lille valpen Celin holder på å drukne i snø, men hun synes det er kjempekjekt å bakse seg framover.

Masse snø og nydelig vintervær.

9. januar. Det er kjempekaldt og vannet i dammen har sunket til 2 grader. Fortsetter kulden blir det for kalt for koiene og vi har derfor valgt å dekke til dammen. Vi hadde en del isoporplater som vi har lagt på vannet og har deretter dekket alt med presenning.

Koiene har også fått varmekolbe på 1500 watt i dammen og litt lys.


FEBRUAR 2010

2. februar, kommet ennå mer snø.

Bilder fra terrassen foran huset og utsikten.

21. februar. Det snør og det snør. Vi måker, men hundene koser seg.

22. februar. Massevis av snø.

23. februar. Måkearbeid i massevis. ser ut som vi har fått skikkelig vinter.

Har også måkt av terrassen, hundene koser seg i vintersolen.

Snø, snø, snø, ser ut som det ikke tar slutt, og hageammen er snart helt igjensnødd.

24. februar. På tide å få litt snø av taket, og ellers går det i måking.
 

26. februar. Snøhaugene er etter hvert blitt formidable.

Når kulden kom forsvant koiene under isen. Etter at vi satt en varmekolbe på og isolerte dammen, steg temperaturen betraktelig i vannet. Nå i slutten av februar varierer temperaturen mellom seks og åtte grader. Koiene er begynt å titte fram i råken og tigge etter mat når det er sol og pent vær. . Når kvelden kommer eller på kalde dager holder de seg under presenningen. Når temperaturen er ca. 8 grader får de litt av spesialforet "Saki Hikari multi season". Dette foret kan brukes ned mot fem grader, men vi gir kun ørsmå mengder når temperaturen er åtte grader.

 

 

27. februar. Litt annen aktivitet på vinteren.

Vi driver jo med hund og denne helgen var det hundeutstilling på plassen til Schäferhundklubben som ligger på Grimseid.

Vi skriver jo om hagedammen vår og hva som skjer av aktiviteter i dammen og i hagen, men akkurat denne gangen må

det bli litt reklame for Schäferhundklubben avdeling Bergen.

Avdelingen feirer 50 års jubileum dette året, og vi "GRATULERER" klubben masse med jubileet. Må også få nevne at Schæferhunden er en fantastisk rase og for oss rasen over alle raser.

Vi er begge svart aktive i klubben og for tiden er Karen leder i styret og Helge har verv i flere komiteer.
 


Norsk Schäferhundklub

avd. Bergen


Helge var dommer for valpene og Karen hadde med Lana så hun kunne være

 med i barn og hund. Det var en stolt liten jente som fikk medalje.

Lana var et år når Rikke ble født og de er verdens beste venner.

 

MARS 2010

5. mars. Nytt snøfall.

Terrassen nedsnødd igjen.

Ferdig måkt, håper det er slutt på snøen nå, ønsker våren velkommen etter hvert.

APRIL 2010

24. april. Snøen er vekke og våren er kommet. Varmekolben står forsatt på og koiene får litt mat. Temperaturen varierer mellom 10-13 grader i vannet.  Ønsker over 15 grader før vi kan fore dem skikkelig.

MAI 2010

7 mai. Hekken som ble satt inntil gjerdet i høst har klart vinteren og vi har satt opp en kompostbinge som skal brukes til gress/ugress og løv. Har nå brukt all overskuddsgjorden og lagt ut over plenen og sådd i gressfrø.

Vår ene pomeranian Mia fikk valper 4 mars, og i dag er de blitt så store at de kan få være ute en stund. De springer og har det kjempegøy på plenen som for øyeblikket består av mer jord enn plen.

Tispevalp som har fått navnet Coco.

Hanvalp som har fått navnet Speedy.

 

10. mai. I dag snødde det. Er på tide det blir varmere, er ikke bra med store temperatursvingninger i dammen.

14 mai. Showaen vår har fått et rødt parti som vi mener kan være en bakterieinfeksjon. To morninger lå den store showaen vår på siden på bunnen av dammen, men svømte rundt resten av dagen etter at vi hadde "vekket" den. Våren er den tiden det kan oppstå mest problem med koi og sykdom.

.Koiene er svake etter en lang vinter og de kan lett bli offer for angrep av parasitter, bakterier, sopp eller virus. Temperaturen i vannet svinger også veldig grunnet kalde netter og varme vårdager og dette er også med å svekke immunforsvaret til koien

Masse flott lesestoff om behandling av koi, på koi.no sine sider: Les her:

Vi laget til et karantenekar av en 1000 liters tank. Vi fylte karet med vann fra dammen og tilsatte salt til vannet inneholdt 3 %. Fanget showaen og satte den i karet med varmekolbe, og varmet vannet forsiktig opp til 25 grader.

Dagen etter var det full fres i showaen, og etter et par dager var rødheten i skjellaget borte. Den tigget mat hele tiden, men fikk ikke mat så lenge den gikk i karet på grunn av vannkvaliteten. Vi skiftet litt vann hver dag og tilsatte mer salt så vannet skulle inneholde 3%.

Vi har anskaffet oss både PH måler og saltmåler, for lettest mulig å måle vannverdiene.

15. mai. Klart vann og koiene koser seg og tigger etter mat.

17 MAI 2010


Ingen bilder fra dammen denne 17 mai, men hele familien samlet og vi koser oss.
Bilde av Ina og Lana med lille Celin.
 

JUNI 2010

Koiene svømmer rundt i krystallklart vann, skimmeren som vi har montert er utrolig effektiv.

Har lagt granittstein mellom gjerdet  til dammen og plenen, oppå singelen skal det legges skifer. En liten granittbenk hadde også vært tingen, men den får stå på ønskelisten en stund.

Vi har lenge hatt planer om å rive boden på bildet og bygge hagestue i tilknytning til huset slik at vi kunne oppholde oss mer ”utendørs” selv på litt kalde og forblåste dager. Bildene er av den gamle boden og området slik det ser ut nå, kun ene ytterveggen som står igjen på boden.

 Planen var også en eller annen form for kar/akvarium i hagestuen til vinteroppbevaring/karantene til koiene.

Etter hvert kom istedenfor ideen om å bygge inn en liten dam eller stort akvarium.

 Etter å ha anskaffet oss en del japanske koi ser vi  behovet for en bedre overvintring for fiskene, og planene nå er at en større del av hagestuen vil bli innedam.

Hele hagestuen blir på 5,5 meter x 3,8 meter. Hagestuen vil ligge i nær tilknytning til utedammen med glassfasader mot hagen og utedammen.

Vedlegger et bilde av en dam som ga oss inspirasjon til uformingen av innedammen.

Det blir spennende å begynne på arbeidet og se hvordan resultatet blir.

Dammen og all stein og rot i bakgrunnen. Håper vi kommer godt i gang med grunnarbeidene til hagestuen i løpet av sommeren.

5. juni. Er begynt på forskalingen til ene veggen i hagestuen. Steinen skal bakom murveggen. Fjerner ikke mer stein før vi ser hva som blir brukt.

 

HAUGALAND ZOO PÅ KARMØY, KOITREFF 2010
12. juni reiste vi til Karmøy, nærmere bestemt Haugaland Zoo. Her skulle vi på koitreff og håpet på å få masse tips, råd og veiledning.  Haugaland Zoo er en  41 mål stor dyrepark med beliggenhet på Torvastad, Karmøy. Parken har flere store dammer med koi, masse eksotiske dyr, fugler og reptiler.

Link til Haugaland Zoo:  www.haugalandzoo.no

Vidar Alexsander Risvold åpnet først med sitt foredrag, hvor han fortalte om sitt 300.000 liters damprosjekt, med masse flotte bilder i en presentasjon.

Peter Waddington  snakket om det ferdiglagede Eric filteret som han selv er oppfinner på, og fortalte om filterets egenskaper og betjening. Han snakket om  sykdom på koi. Peter Waddington er en utrolig dyktig KOI veterinær som vet det meste om hva som kan påvirke helsen til våre koi. Han snakket også mye om vannkvalitet og hvordan man får dette til.

Vi kunne beskue Eric filteret fra alle vinkler og ble forklart hvordan det fungerte fra oppfinneren.

Dagen begynte dårlig med vind og regn. Utover dagen ble det bedre vær og vi hadde det hyggelig og det var veldig kjekt å hilse på og bli kjent med andre koivenner. Restauranten hvor vi hadde foredragene ble vårt sosiale oppholdssted, og der fikk vi også servert mat.

OMVISNING HAUGALAND ZOO

Masse flotte dyr og se på og vi fikk en fantastisk guidet omvisning av Bernt Kai Velde som har bygget opp parken i løpet av flere år. Det "lokale fjernsynet" ville gjerne lage en reportasje om Koi treffet.

BESØK HOS THOR PAUL'S HAGEDAM

Var på besøk hos Thor Paul som har en nydelig koidam i nærheten av Haugaland Zoo. Her var vi for å ta skrap fra en av koiene hans. Charly og Kirsten (koi.no) viste oss hvordan dette skulle gjøres.

Charly behandler skrapet fra koien og så reiste vi tilbake til Haugaland Zoo. Her fikk vi se i praksis hvordan vi ser etter parasitter i mikroskopet. Vi takker for et lærerikt og utrolig hyggelig koitreff. Dette er noe vi har lyst til å være med på flere ganger.

   

13 juni. Lana på besøk og må bare en tur ut og mate koiene.

To av småkoiene våre har også fått problemer med skjellaget. De ble også satt i karantenekaret med 25 grader varmt vann som innholdt 3% salt. De ble ikke så fort bra som den store showaen vår, og fikk i tilegg baytril injeksjon i tre dager. De gikk i karet i ca 14 dager og ble helt fine igjen.
 

SEILTUR

18. juni var det båttur med jobben til Helge. En kjempekoselig kveld med mye god mat og topp stemning.

 

FERIETUR TIL DANMARK, WORLD DOG SHOW OG BESØK HOS DANSKE HAGEDAMSENTRE.

 WORLD DOG SHOW er en kjempestor hundeutstilling som går over fire dager, og blir holdt en gang i året rundt om i alle verdensdeler. Denne gang var det Danmark som skulle arrangere verdensutstillingen.

På disse utstillingene er det også enorme salgshaller hvor man kan kjøpe alt tenkelig av hundeutstyr, og det kommer hunder fra hele verden som skal delta på utstillingen.

Vi  leide et Dansk sommerhus i Herning sammen med Eva, som lå en ca 20 minutters kjøretur fra utstillingen.

Vi skulle stille ut vår pomeranian Bibbi og Eva sin pomeraninan Boris.

Etter utstillingen var planene at når vi først var i Danmark skulle vi besøke noen hagedamsentre i nærheten.
 

24. juni. Utsilling for schäferhunder. Vi stilte ikke ut noen av våre schäferhunder, men vi måtte titte på dem. På bildet er gjengen som kom fra Norge sammen med Helge og den tyske dommeren Frank Goldlust.

 

 

26.juni. Utstilling for pomeranian. Nærmere 130 pomeranian stilte på utstillingen fra hele verden. Begge hundene vi hadde med fikk exellent og vi var kjempefornøyd.

A New Edition av Vestvarden. (Bibbi)
Åpen klasse tispe. Av alle tispene som fikk exellent, ble det plukket ut 6, men hun ble ikke en av de fire vinnerne, men vi var kjempefornøyd med resultatet i en slik stor og flott klasse.

Braveheart Pomclassic av Vestvarden. (Boris)

Vinner av åpen klasse hann med exellent og ble tredje beste hannhund.


BESØK HOS HAGEDAMSENTRE, EDO KOI OG KOI-TEAM ENGHAVEGAARD.

28. juni, besøk hos Edokoi Danmark

Stor spesialforetning med mange koi i forskjellige størrelser.

Veldig flott laget til i butikken med flott design på innendørs bassengene.

En kjempekoidam rett utenfor butikken med japansk inspirert have omkring.

Alt var flott tillaget, men vi så ikke så mye til koiene i den store dammen, da vannet var helt grønt.
 

   

 

28. juni, besøk hos Koi-Team Enghavegaard.

Masse bassenger med koi i alle størrelser og prisklasser. Meget rent og ryddig alle steder. Alle koiene så friske og fine ut med krystallklart vann i alle bassengene.

Stort utvalg av filtre, pumper, UV-lys, rør og alt annet utstyr til hagedam.

Her var også et stort utvalg i belegningsstein, granittfigurer,  krukker, blomster, jord og hageredskaper.

Utenfor butikken var det en kjempestor utstillingspark med dammer, broer og elver. En mengde forskjellige belegningstein var nedlagt i parken.

Vi hadde ikke planer om å kjøpe noe med oss hjem, men de hadde tilbud på granittfigurer og lanterner og falt for denne granittlanternen.

Etter besøk hos Edokoi og Koi-Team Enghavegaard.var det tilbake til sommerhuset for å spise, og hundene måtte få seg en tur etter å ha vært flere timer i bilen mens vi så på koier. Eva hadde begynt på hjemreisen om morningen, men vi reiser i morgen og bruker god tid på hjemreisen.

 

JULI 2010

Vel hjemme igjen fra Danmarkstur, granittlanternen har fått plass ved hagedammen.

Pommene koser seg ved dammen.

Edwin og Lene, to gode hjelpere som har hjulpet med å fylle stein bak muren og kjørt vekk mengder av overskuddsstein.

Godt i gang med grunnarbeidene til hagestuen.

Lana sjekker arbeidet.

Snart ferdig mur.

 

 

   

BESØK HOS KOI.NO

Bunndren 110mm Eco

Filter Matt koi pond filter

Filter Matt koi pond filter

Flyteskimmer

Bunndren Japanmatter Skimmer

En liten tur til koi.no og kjøpe litt utstyr til innedammen. Dammen blir bygget med bunndren og skimmer. Til filtrering skal det bygges et ERIC filter. Hadde nok vært enklere å kjøpe et ferdig eric-filter av sorten som ble demonstrert på koi treffet, men vi har ikke lengde nok i hagestuen og må lage et selv. Det vil si 2 parallelle kanaler med en børstekassett og 3 kassetter med japanmatter. 
Det viktigste denne gangen var å kjøpe bunndren og rør, men vi kjøpte med oss en skimmer og japanmattene også.
Når vi først var hos koi.no, måtte vi bare ta bilder av de flotte koiene og drivhuset som skal inneholde flere dammer med koi og masse koi utstyr.

 

19 juli. Skimmeren fungerer utmerket. Aldri noe rusk som flyter på overflaten

Nexusfilteret er effektivt, men er skuffet over at det må renses ofte, hvis ikke går det tett.

Er blitt ganske idyllisk rundt selve dammen og koiene vokser og trives.

De første planene gikk ut på å få en dam på 3000 liter. Etter hvert som arbeidet gikk fremover endret planene seg også, så nå får dammen en endelig størrelse på ca.10 000 liter. Innedammen blir bygd opp ca 80 cm. over gulvnivå med 2 store vinduer vendt mot sittegruppen.

25 juli. Bunndrenet på plass, viktig med støp rundt bunndrenet, så det ikke blir noe bevegelse.

Bibbi titter på koiene.

Foringstid.

31 juli. Her jobbes det. innedammen er begynt å ta form. Til innedammen har vi brukt blokker. Den er godt armert og det skal betong oppi.

 

Rosene blomstrer.

AUGUST 2010

1 august. Pommene koser seg på trappen i fineværet.

8. august. Rensing og behandling av dammen med kaliumpergmanas. Se bruksanvisning: http://www.koi.no/helse/kaliumperm.html

8 auguat. Litt hagearbeid og vanning av rosene. Pommene koser seg på plenen som nå er blitt riktig fin og grønn.

15. august. Forskaling av vinduer i innedammen.

15.august. Er begynt på Eric filteret.

21.august. Ferdig med forskalingen til innedammen.

En pause med byggearbeidet, nå blir det hundeaktiviteter på oss og reisejobber på Helge utover høsten.

Helgen 28-29 august arrangerte Schäferhundklubben mentaltester for alle hunderaser. Testenes tilsiktede mål er å beskrive/måle i hvor sterk grad hunden er i besittelse av visse egenskaper og atferdstrekk som har stor betydning i avl og innlæring og for den vanlige hundeeier er det et godt redskap til å få kjennskap til sin hunds mentale egenskaper. Hundene blir testet om de er sosiale og har leke og jaktlyst, de blir utsatt for skumle ting og bråk som skramler og skudd for å se hvordan de takler dette. Bildene viser en hund som treffer to "spøkelser" i skogen, Helge som dommer og Karen som testleder, hvor hun sjekker lekelysten på hunden.

   

SEPTEMBER 2010

10.september. Koiene er friske og fine, aktive og tigger etter mat hele tiden.

   

18.september. Schäferhundklubben avd  Bergen sin 50 års jubileumsutstilling. Avdelingen har invitert spesialhunddommer  Frank Goldust fra Tyskland for å bedømme hundene. Helge jobber som ringsekretær.

26. september. Lille valpen vår Speedy sin første hundeutstilling hvor han ble beste hanne i rasen.

30. september. Karen og Rikke på hundetrening.

   

OKTOBER 2010

21. oktober. Det er kommet snø....:-))       Lover ikke godt for koiene hvis det blir en lang vinter.

   

NOVEMBER 2010

6 -7  november. Karen og Rikke på treningssamling med mange gode hundevenner.

14. nov. Utstilling på Stord. Boris, som vi er oppdretter til og eies av Eva, fikk  Cert, ble best i rasen og nr. 2 i gruppen, og ble ny Norsk Champion kun 25 måneder gammel.

   

DESEMBER 2010

8 desember. Det er kommet masse snø og  har dekket til hagedammen.

9. desember. Soloppgang en nydelig desembermorgen.

12. desember. Snøen er forsvunnet igjen. Vært ute og tatt bilder av dammen og området. Hadde nok håpet på å få støpt før vinteren satte inn, men slik gikk det ikke. Nå blir det ikke gjort mer før våren kommer.

JULEN 2010

Koselig julefeiring med familien. Lana fikk mengder av presanger, og så ble det fotografering av Lana og hundene.

Romjulen 2010. Masse snø og fint vintervær. Turer med hundene, og vi har heller ikke glemt småfuglene med mat.

Nyttårsaften 2010. Litt "knall" til hundene våre. De er ikke redd nyttårsrakettene og liker å være med oss ut  for å se på fyrverkeriet.
 

Da var år 2010 forbi. Vinteren kom tidlig, men vi får håpe på en tidlig vår så det ikke blir en for tøff overvintring for koiene.
 Tilbake
 
 

 

  
goldfish animation
MAIL

Oppdrett av Schäferhund og Pomeranian


Copyright © 2005
Karen Vetaas      [Kennel Vestvarden]