www.vestvarden.com


OM OSS, HAGEDAMMEN, HUSET OG VÅRE FIRBEINTE VENNER.

mailstartside


HAGEDAMMEN ÅR 2007

 

VINTER 2007

10 januar. Vinden har blåst vekk mesteparten av bobleplasten, og det snør.

24 januar. Is på dammen og mye snø er kommet.

Filteret er forsatt i gang og holder en åpen råk i isen. Pumpen er lagt høyere opp i dammen, for at det ikke skal bli for mye sirkulasjon og nedkjøling av vannet på det dypeste punktet i dammen.

27 januar. Det snør masse.

31januar. All snøen forsvunnet og det er vårstemning i luften. Bobleplasten har lagt fint under snø og is. Benytter det milde været til å ta en liten vannutskiftning. Lar hageslangen ligge å renne i dammen en til to timer for å få litt friskt vann i dammen.

VÅR 2007

14 april. Våren er kommet og alle fiskene har overlevd vinteren. Planene våre dette året er å utvide dammen og gå til anskaffelse av et bedre filtersystem. Masse råd og veiledning om bygging av hagedam og stell av koi/gullfisk finnes her:
koi.no
Hadde vi lest og undersøkt mer, før vi satte i gang med utgraving av dammen, hadde vi nok spart oss for mye arbeid og utgifter.

Vannet er klart og fint, fiskene svømmer rundt og ser ut til å ha det bra.

Vår første rasekoi er ankommet dammen vår. Det er en Sanke og den er importert fra Japan. Helge fikk den på bursdagen sin i april. Den fant seg fort tilrette sammen med de andre fiskene. Varmekolben ble lagt i vannet i begynnelsen av april, og fiskene koser inntil eller nærheten av varmekolben. Temperaturen i vannet ligger mellom 13-15 grader.

10 mai. Vår rengjøring i dammen med Kaliumpermanganat. Mot parasitt og som desinfiseringsmiddel. En må passe på at det er god lufting og sirkulasjon i dammen mens behandling pågår. Dammen var rødfarget i over tre timer og det ble kun behandlet en gang. Etterpå hadde vi et stort vannskifte, ca 60-70 % av vannet.

Les om  Kaliumpermanganat  på sidene til  koi.no       
Behandling av dam med Kaliumpermanganat

Vannet er kjempeklart etter behandling med kaliumpermanganat og vannskifte.

Ombyggingen av dammen er påbegynt. Fjernet det gamle elveløpet og har bygd en liten minifoss.

12 mai. Stemningsbilder av vårt nye fossefall

Hurra for 17 mai.

SOMMER 2007

Her var det tidligere plen. Nå skal det legges ned skiferheller. Vi graver i det øverste laget for å få fjernet mest mulig av jorden. Sikter jord i bøtter og legger jorden i en haug på plenen til senere bruk.

Endelig ferdig. Hele sommeren 2006 og hele våren 2007 gikk med på å grave og sikte jord.. Nå skal vi grave videre rundt dammen og lage en 50 cm høy mur.

8 juni. Vi har rigget til med hagemøblene på grusen, så vi får brukt området, selv om vi ikke har lagt ned skiferheller ennå.

Hundene koser seg  og leker på plenen. Jan og Eva er på et lite hageparty hos oss for å sjekke framgangen med fiskedam og utearealet.

       

Det gror i og rundt dammen. Har ikke hatt noe særlig med algeproblemer ennå. Fiskene er aktive og spiser godt. Spyler med hageslangen rundt damkanten og skifter ca. 10-15% av vannet en gang i uken.

Fikk to nye koi i begynnelsen av juni.. En Kohaku og en Showa. Den  første rasekoien vi fikk, døde dessverre etter noen uker. Immunforsvaret var nok ikke kommet godt nok i gang etter dvaleperioden, til at den klarte omstillingen så tidlig på vårparten.

Yamazaki Kohaku ca 25cm

Showa ca 28 cm.

6 juli. Årets første vannlilje er kommet. Fiskene tigger etter mat hele tiden og temperaturen i vannet ligger mellom 19-24 grader.

       

24 juli. Første rosa vannlilje, og fiskene tigger konstant etter mat-

Bare se, men ikke røre har mor sagt!

 

FORINGSTID

Var det noen som fortalte deg at fiskene har hver sin personlighet, at de er nysgjerrige, at mesteparten spiser fra hånden din, kjenner deg og er trygge på deg i forhold til fremmede mennesker, ville du ikke trodd dem. Intensjonen vår var å ha en liten dam i hagen med noen fisk til å pynte opp med, men fiskene er blitt så mye mer for oss. Nå ønsker vi, som med våre andre hunder og dyr vi har vært i besittelse av, at de skal leve under mest mulig optimale forhold og  kun få det beste når det gjelder pleie, stell og foring.

Vår lille pomeranian valp Bibbi, er kjempe interessert i dammen og fiskene. Hun har ennå ikke lært at det er forbudt område.

Upps! Her ble jeg våt på bena

Diverse bilder fra dammen.

Vi passer på dammen og fiskene.

Oversikt over plassen.

Masse stein til muring.

Her er vi begynt å grave plass til nytt filter. Vi ønsker oss et Nexus Easy filter. Du kan lese om filteret her:  www.evolutionaqua.com

25 august. Er begynt på gravearbeidet med utvidelsen av dammen. Har vært å kjøpt murstein, og er så smått begynt å mure kant rundt dammen. Resten av arbeidet utsetter vi til våren. Mye dårlig vær og andre gjøremål  er grunnen til at vi ikke fikk fullført planene våre i år. Vi har dessuten ikke lyst å utsette fiskene for mye stress sent på høsten.

14 november ble det lagt bobleplast over dammen. Varmekolben står på ennå. Temperaturen i vannet steg fra 8 til 10 grader etter et døgn med bobleplast. Når temperaturen synker til under 10 grader skal ikke fiskene fores.

Fiskene titter nysgjerrig fram under bobleplasten med en gang vi kommer ut.

 

27 november. Det er kommet snø. Vanntemperaturen ligger mellom 10-13 grader. Vi prøver å la filteret gå igjennom hele vinteren. Pumpen er lagt lenger opp i dammen, grunnet at det ikke skal bli for mye sirkulasjon av vannet i bunnen av dammen.

14 desember. 12,5 grader i vannet. Fiskene får mat en gang om dagen og er fortsatt aktive. Etter jul vil vi slå av varmekolben. Når temperaturen synker til under 7 grader går fiskene i en slags dvaletilstand.

JULEN 2007
Det var det en sorgens dag for oss i julen. Den flotteste koien vår var hoppet opp på bobleplasten og var død når vi oppdaget det. Vi hadde klippet lange strimler i bobleplasten for at dette ikke skulle skje. Ettersom vi har lest er det mest sannsynlig noe gale med vannkvalitet når fiskene begynner å hoppe, og vi oppdaget nå at det var et par til som var begynt å vri seg i vannet. Varmekolben var på og temperaturen lå på ca 13 grader og vi hadde 0,1 prosent salt i vannet. Vannverdiene var ok. Har fortsatt å skifte ca 10 % av vannet en gang i uken etter at bobleplasten kom på, og koiene var aktive og tigget etter mat hele tiden

29 desember. Noe måtte gjøres. Vi skiftet halvparten av vannet og fjernet alle plantene og tilsatte 0,2 % salt og la bobleplasten på igjen. Meningen var at vi ikke skulle ha varme på etter desember måned, så varmekolben ble ikke slått på igjen. 

I fjor hadde vi ikke varme på etter at vi hadde lagt på bobleplast og heller ingen foring. Derfor regner jeg med at årsaken var for dårlig filtrering av vannet med både varme, foring og bobleplast.  Koiene trives kjempegodt under bobleplasten, men er nå usikre på nå om vi skal fortsette med bobleplast.

Dette blir tredje sesong for oss hvor fiskene skal overvintre i dammen.

Vi er fortsatt helt nybegynnere og har masse å lære.
Det er jo voldsomt leit når noe gale skjer med fiskene.

Håper nå at alt går bra resten av vintersesongen og at vi kan glede oss til våren og sommeren 2008.

Tilbake
 
 

 

  
goldfish animation
MAIL

Oppdrett av Schäferhund og Pomeranian


Copyright © 2005
Karen Vetaas      [Kennel Vestvarden]