OPPDRETT AV SCHÂFER OG POMERANIAN

www.vestvarden.com
mailstartside

 

STAKKARS NYBAKTE VALPEEIER


Valpekjøpet

Drømmen om en hund har lenge vært til stede. Når man anskaffer seg en liten krabat av en eller annen rase, er det fordi den skal brukes til et bestemt formål, at man har sett et fint bilde av rasen, eller at man er blitt kjent med en hund som man liker og vil ha maken.

Enkelte planlegger valpekjøpet over tid. Leser bøker om rasen og oppdragelse, snakker med hundefolk og går på utstillinger, for å være mest mulig forberedt til å motta den lille krabaten.

De fleste som kjøper valp er nok impulsive når de endelig har bestemt seg. Valpen er gjerne i hus samme kveld, etter å ha lest en annonse i dagens avis.

Hvem av disse nybakte valpekjøperne som  lykkes best som  hundeeier, er vanskelig å si. Hundeeieren som har planlagt best, opplever gjerne at hundeholdet ikke svarer til hva de hadde forventet, mens den som kjøper på impuls tar det som det kommer, grunnet at de ikke har samme plan med å få den fullkomne hund.  

Det er selvfølelig flere andre momenter på hvordan valpen kommer til å bli som voksen. Hvilke egenskaper ligger i valpen, hvor mye tid man legger ned i valpen, hvilke hundemennesker kommer den nybakte hundeeier i kontakt med, og hvilken kurs havner man på. 

 Noen hunder blir verdens enkleste og snilleste uten noen form for oppdragelse. De er fornøyd fra første øyeblikk og vil aldri finne på noe tull. Så har du krabaten som tror han eier hele verden, den vil fra første dag finne på det utroligste og ende opp som et krapyl hvis den ikke blir styrt fra første stund. De fleste andre hundene ligger på midten av denne skalaen, og blir stort sett greie med litt styring og oppdragelse. 

En ting er i hvert fall sikkert, og det er at alle hunder er forskjellige. Dette gjelder også innenfor samme rase, selv om de forskjellige rasene har sine særtrekk og egenskaper. Størrelsen på hunden  har ingenting å si.

En kan leve med en liten sinnatagg, grunnet at den ikke kan gjøre så mye skade på andre dyr og mennesker.

Blir en stor hund sint, kan  konsekvensene bli alvorlig, med dertil tilhørende hundehets. (www.hundebitt.no )

Dagens hundelov gjør at det  ikke er mye som skal til før det blir konsekvenser for hund og eier. (HUNDELOVEN)

Dette stiller også større krav til instruktørene og deres kunnskap om hund.

 

Oppdragelsen 

En stund etter at man har fått valpen i hus ønsker de fleste å melde seg på dressurkurs. De aller flest har nok sine egne synspunkt på hvordan valpen skal oppdras i begynnelsen.

Det er her moroa begynner.

Det finnes en mengde hundeskoler som popper opp overalt i landet. De tilbyr valpekurs, nybegynnerkurs, videregående kurs og kurs for utagerende hunder og problemhund atferd. Hundeeierne legger igjen på tusenvis av kroner for å få skikk på krabaten sin. Ofte er dette fånyttes, grunnet at innlært atferd aldri forsvinner eller kan avlæres, men kun dempes.   

Det finnes en mengde litteratur om hvordan du skal oppdra valpen din, og på internett er det et vell av artikler og forum om oppdragelse og hundehold. Overse uønsket atferd og belønning av ønsket atferd, kurs og litteratur i myke metoder er for tiden det helt store.

Kanskje burde alle forståsegpåere gå litt i seg selv og innse at alle valper er forskjellige og trenger ulik påvirkning alt etter hvilket individ den er. Hele grunnlaget for en harmonisk hund legges i valpens første levemåneder. Når valpen er blitt et halvt år er mange av unotene den har utviklet vanskelig å få gjort noe med.

 Den nybakte hundeeieren som gledet seg til å ta fatt på valpens oppdragelse blir mer og mer frustrert over alle metoder og synspunktene på behandling av valpen. Ofte ender det opp med at valpen utvikler uønsket atferd, grunnet at eier blir for usikker i henhold til at alle andre vet best.

Karen

 


Tilbake

 


www.vestvarden.com

Copyright © 2005
Karen Vetaas      [Kennel Vestvarden]     

mailstartside